Weerstation Leeuwarden

Ontdek het fascinerende weer in het hart van Friesland

Over Weerstation Leeuwarden


Waar gevestigd

Het weerstation was tot 9 april 2009 gevestigd op het Schapendijkje in Leeuwarden bij de Noorderbegraafplaats en is sinds 9 september 2001 in de lucht. Sinds 13 december 2009 draait het weerstation vanaf de Barend van der Veenwei (in de wijk Westeinde), niet ver van de oude locatie. Het weerstation is ruim een half jaar uit de lucht geweest, i.v.m. een renovatie (van de huurwoning aan het Schapendijkje) en als gevolg daarvan een verbouwing van en verhuizing naar een eigen woning.
De GPS coördinaten zijn: latitude 53.2106937 (Noord) longitude 5.7713521 (Oost).

Hoe ontstaan

Van jongs af aan ben ik al geinteresseerd geweest in het weer. Ik ben altijd in het bezit geweest van losse regenmeters, barometers en thermometers en dergelijke. Ook had ik een windmeter op het dak geplaatst.

Op een gegeven moment zag ik in de Leeuwarder Courant in de rubriek Webwenken, waar ik overigens zelf ook in heb gestaan met www.roolvink.net, een artikel over Weerstation Grou. Vanaf het moment dat ik deze website heb bezocht, is het idee ontstaan om ook zoiets op te zetten. Ik ben mij vervolgens gaan verdiepen in weerstations en software om de gegevens op het internet te presenteren.

Het weerstation

Via de eigenaar van Weerstation Grou kwam ik bij Ekopower in Eindhoven terecht. Deze (internet)winkel is gespecialiseerd in weerstations en alles wat daar mee te maken heeft. Daar heb ik vervolgens informatie aangevraagd en al gauw was de keuze gemaakt. Ik heb gekozen voor een Davis Weather Monitor II. Via het meegeleverde programma Weatherlink is het weerstation aan de PC gekoppeld. Door middel van het programma Virtual Weather Station van Ambient, worden de weersgegevens op het internet geplaatst. Het door mij aangeschafte weerstation bestond uit een registratie-eenheid (console) met daarin de barometer en de temperatuur/vochtigheidsmeter voor binnen en daaraan gekoppeld een windmeter/snelheidsmeter, een regenmeter en een temperatuur/vochtigheidsmeter. De temperatuur/vochtigheidsmeter waren geplaatst in een soort van weerhut (Radiation Shield) die de meter beschermt tegen zonne- en warmtestraling. Het weerstation meet/berekent zelf de windchill, dauwpunt en zogenaamde Heat-index aan de hand van de windsnelheid, buitentemperatuur en vochtigheid. In de loop der jaren heb ik ook een aantal losse meetinstrumenten aangeschaft, zoals handwindmeters, draagbare bliksemdetector, een handbarometer en nog een aantal zaken.

De weersgegevens worden 24/7 automatisch ververst. Dit gebeurd d.m.v. een Ajax-script. De gegevens wijzigen, zonder dat de website gerefreshed hoeft te worden. Zodra een waarde wijzigt, wordt deze gedurende enkele seconden gehighlight. Op de homepage wordt de data om de 10 seconden ververst, op de "Statistieken" pagina om de 5 minuten
Sinds 13 december 2009 wordt er gemeten met een nieuw weerstation, namelijk een draadloze Davis Vantage Pro2 Plus. De Plus betekend dat er ook UV en zonnestraling wordt gemeten.

Alles over brandhout
Roolvink.net

Alles over brandhout

Lees meer
Weerstation kopen?
Weerhuisje.nl

Voor jou weerplezier!

Lees meer
Doneren
Weerstation Leeuwarden ondersteunen?

Paypal doneer button