In de mediaWebwenken

Op donderdag 27 maart 2008, stond er een artikel over Weerstation Leeuwarden in de Leeuwarder Courant in de rubriek "Webwenken".
Het artikel is helaas niet meer beschikbaar op de website van de Leeuwarder Courant


Interview Liwwadders januari 2002

“De computer heeft mijn televisie vervangen”

Leeuwarden is een groot dorp, zo wordt vaak gezegd. Maar kent u alle ‘dorpelingen’? Toch wordt dat steeds gemakkelijker. Ook veel Liwwadders hebben tegenwoordig namelijk een eigen homepage op het internet. Onderwerpen zijn meestal de kinderen, vakanties en hobby’s. Af en toe is zo’n website zelfs voorzien van een webcam, zodat de internetsurfer via een camera live kan gluren in het privé-leven van een stadsgenoot. Zo leer je de buren eens op een heel andere manier kennen.

Sietse Roolvink (34) zit iedere dag vier tot vijf uur voor zijn computerscherm. “Ik probeer het een beetje in te dammen, maar je kunt wel stellen dat de computer de televisie heeft vervangen. Daar kijk ik niet zo vaak meer naar. Het wereldwijde web is immers nooit af”, zegt hij lachend. De computerliefde zorgt in huize Roolvink soms voor onenigheid. “In huis staat maar één computer en soms ‘vechten’ gezinsleden om een plekje achter het toetsenbord.” Overdag werkt Roolvink ook met computers. Voor zorgverzekeraar De Friesland test hij computerprogramma’s van de afdeling polissen.

Sinds 1989 woont het gezin Roolvink in een opmerkelijk huis aan het Schapedijkje: de voormalige aula bij de oude ingang van de Noorderbegraafplaats. “Het huis is gebouwd in 1919. Beneden was de aula en hier boven woonden grafdelvers. Sommige vrienden en familieleden vinden het een griezelig idee dat hier vroeger doden werden opgebaard”, vertelt Roolvink. “Ze vragen dan of we ’s nacht ook last hebben van klopgeesten. Maar dat is natuurlijk flauwekul. Het is hier juist lekker rustig, zo vlak bij de begraafplaats. Bijna elke dag maak ik daar wel even een wandeling. Dan let ik eigenlijk niet zo op de graven, maar geniet meer van de natuur. De Noorderbegraafplaats wordt goed onderhouden en ligt er daarom altijd uitstekend bij.” De begraafplaats inspireerde Roolvink tot het maken van een speciale website (www.roolvink.net). Deze site bevat een schat aan informatie over de historie van de Noorderbegraafplaats, geïllustreerd met foto’s.

In de huiskamer van Roolvink staat het scherm van een weerstation. “Als kind was ik al gek op het weer. Thuis hadden we zo’n minimum-maximum-thermometer. Dan kon je ’s morgens zien hoe koud het ’s nachts was geweest. Dat vond ik geweldig interessant. Vandaar dat ik een eigen weerstation op het internet heb gemaakt.” Op www.weerstationleeuwarden.nl vindt u de actuele weerssituatie, een archief en weersvoorspellingen. Roolvink waagt zich echter niet zelf aan voorspellingen. “Daar is geen touw aan vast te knopen. Het weer is zo veranderlijk. Laatst ben ik door de lokale omroep van Heerenveen gevraagd om regelmatig op de radio een weerpraatje te houden. Maar daar begin ik niet aan. Het gaat mij vooral om het registreren van windsnelheden, regenval en temperaturen. De voorspellingen op de site zijn daarom afkomstig van het KNMI.” Door zijn veelvuldige aanwezigheid op internet, heeft Roolvink nauwelijks tijd voor andere hobby’s. Maar die heeft hij wel. Op www.hobby.roolvink.net (bestaat inmiddels niet meer) is te zien dat hij gek is van straaljagers, cactussen en vissen. “Straaljagers zijn prachtig. Vooral de vorm en de kracht van die machines zijn indrukwekkend. Mijn cactusverzameling heb ik de laatste jaren een beetje verwaarloosd. Als plant zijn de meeste cactussen niet echt interessant, maar dat verandert als ze gaan bloeien. Dan tonen ze de meest geweldige kleuren. Aan sportvissen kom ik ook nauwelijks toe. Dit jaar heb ik nog geen hengel uitgeworpen. Tsja, dat krijg je met zo’n computer.”

Gerelateerde links: