Hooikoorts en BioweerDirect naar de actuele hooikoortsverwachting
Direct naar bioweer

Wat is hooikoorts

Niet iedereen is blij met zonnig en warm weer. Hooikoorts kan namelijk voor veel problemen zorgen en dan kan een regenbui letterlijk een verademing zijn. Wanneer valt het hooikoorts seizoen en wat voor invloed heeft het weer op hooikoorts.

Hooikoorts is vervelend en het lijkt wel of steeds meer mensen er last van krijgen. Volgens schattingen heeft ongeveer 5 procent van de Nederlanders last van hooikoortsklachten. Dat zijn circa 800.000 mensen. Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen van grassen, planten of bomen. Wanneer het groeiseizoen begint komen de eerste pollen in de lucht en daarmee komen ook de eerste klachten. Veel voorkomende klachten zijn een jeukende, kriebelende of loopneus, tranende en rode ogen, een jeukend gehemelte, jeuk in de oren en een lichte benauwdheid. Ook de huid kan gaan jeuken. Daarnaast maakt het lichaam slijm aan in reactie op de pollen.

Het pollen seizoen loopt van april t/m september. Omdat het de laatste jaren soms al in januari, februari of maart tot lenteachtige temperaturen komt zie je dus ook de eerste klachten al eerder in het jaar voorkomen. Wanneer de temperatuur de 12 graden heeft bereikt dan beginnen de grassen te groeien. De meest voorkomende klachten ontstaan door het stuifmeel van de verschillende soorten grassen. Ook van sommige bomen zoals elzen en berken, en van sommige onkruiden zoals bijvoet.

Stuifmeelkorrels (pollen) zijn microscopisch klein: gemiddeld 0,025 mm in doorsnee. Men kan allergisch zijn voor één of meerdere soorten pollen. Hooikoortsklachten treden op wanneer de planten bloeien waarvoor men allergisch is. De meeste last wordt veroorzaakt bij een oostenwind en in de bloeiperiode van grassen, planten of bomen. De pollen worden bij een oostenwind aangevoerd over het droge land en kunnen zich dan goed verspreiden. Hoe meer wind, des te meer last van pollen. Bij een westenwind hebben hooikoortspatiënten in een deel van het land helemaal geen last. Dit heeft natuurlijk te maken met de Noordzee waardoor er geen pollen worden aangevoerd en de aangevoerde lucht schoon en wat vochtiger zal zijn. Met name in de kustprovincies is het dan ideaal weer voor hooikoortspatiënten. Meer naar het oosten kunnen dan wel weer pollen vanuit het westen worden aangevoerd zodat de bewoners in het oosten van het land doorgaans meer last ondervinden dan in het westen van het land.

Mensen met hooikoorts kunnen een aantal dingen doen om minder last te hebben van de symptomen. Een zonnebril dragen zorgt ervoor dat minder pollen in de ogen terechtkomen, een randje vaseline op de neus werkt afwerend. In de vroege morgen is er minder stuifmeel in de lucht dan 's avonds, daar kan men rekening mee houden. Ook na een regenbui is de situatie voor mensen met hooikoorts gunstiger. Bij het autorijden is het verstandig om de ramen dicht te houden.

Gerelateerde links:

Wat is Bioweer

U kent het gevoel vast wel; erg vermoeid of zelfs uitgeput en ook een flinke hoofdpijn die ineens komt opzetten. Heeft u er wel eens over nagedacht dat dit ook aan het weer zou kunnen liggen?

Een weersgevoelig persoon reageert met variërende intensiteit op veranderingen in weerelementen, zoals luchtdruk, temperatuur en vochtigheid. Deze veranderingen kunnen het welzijn van een persoon beïnvloeden en kunnen de symptomen van al in het lichaam aanwezige onvolkomenheden, en in het bijzonder pijn, verergeren.

De symptomen variëren van persoon tot persoon en hun intensiteit stijgt over het algemeen met leeftijd, slechtere conditie en eventueel een verzwakt lichaam wegens ziekte. Natuurlijk kunnen optredende klachten ook het resultaat zijn van een andere reeds aanwezige kwaal die dus niets met het weer van doen heeft.

Weersgevoelige mensen worden meestal vanaf een dag of twee vóór de verandering geïrriteerd en zijn vaak in slechte doen wanneer er een depressie in aantocht is. De gevallen van zelfmoorden, hartaanvallen, hoofdpijnen en migraines stijgen. Mensen met reuma vrezen de komst van koud en vochtig weer, terwijl koude en droge lucht astmasymptomen verergert.

Gerelateerde links: